Categories
Obratite nam se

Adresa: Taihu Road, industrijska zona Badu, grad Zhenze, grad Suzhou, provincija Jiangsu, PRChina.

Poštanski broj: 215233

Zemlja: PRChina

Kontakti: Jean Wen (Ms.)

E-pošta: jean_ diaoelevator @ aliyun.com

jean_wen@diaoelevator.com

Tel .: + 86-512-63878860

Faks: + 86-512-63970073

Mob .: + 86-13511269241

News

Dom > Vijesti > Sadržaj

Dizajner robe kaže: "Razvoj industrije industrije"

Suzhou Diao Elevator Co., Ltd | Updated: Jul 09, 2017

Zašto je osiguranje lifta sporo? Pokrivenost nije u potpunosti pokrivena. Trenutno, osiguranje odgovornosti liftova generalno postoji problem da obim garancije nije potpun, prvo, sadašnje osiguranje od odgovornosti lift-a samo obezbeđuje osiguranje treće strane osiguranicima putnika, a 1/3 nesreće je u montaža liftova, renoviranje, održavanje, ali se ne može garantovati; Drugo je trenutno osiguranje odgovornosti liftova koji se obično koristi za "model osiguranja, ko koristi", ako se zbog podnosioca prijave izvan jedinice ili lične odgovornosti zbog gubitka nesreće, ne može biti garantovano. Treće je trenutno osiguranje odgovornosti liftova samo na obezbediti da lift počne da se koristi nakon nesreće, a ne uključuje proizvodne jedinice liftova odgovornosti za kvalitet proizvoda i jedinicu za izgradnju projekata u procesu odgovornosti za nesreće. Pošto ove odgovornosti ne mogu biti pokrivene osiguranjem, žrtva neće biti nadoknadjena nakon nesreće, ili žrtva ne može dobiti naknadu i liječenje na vrijeme zbog gubitka odgovornosti, povećavajući društvene kontradikcije.
Služba osiguranja je pogrešna. Postoji jasan jaz između položaja proizvoda usluge osiguranja i stvarne potražnje, što je istaknuti problem koji otežava osiguranje od odgovornosti za lift. Pre svega, trenutni proizvodi osiguranja odgovornosti za lift lift koji se nalaze u nesreći nakon gubitka naknade, a ustvari nacionalna stopa nezgode liftova je vrlo niska, gubitak naknade je znatno niži od iznosa koji je plaćen. Može se grubo objasniti: do kraja 2015.godine, ukupan nacionalni lift od oko 4,26 miliona jedinica, ako su svi uključeni u osiguranje, prema nacionalnom prosjeku nivoa od 100 juana / tajvanske premije, skala premije je oko 426 miliona juana, iste godine nesreća liftu u zemlji 48, smrt 41 osobe, prema kompenzaciji po glavi stanovnika od 1 milion juana standardnom obračunom, plaća manje od 50 miliona juana, stopa stope nezgode u Pekingu lift je niža od nacionalnog prosečnog nivoa, posebno u posljednjih nekoliko godina, opštinska vlada pridaje veliku važnost odjelima za kontrolu kvaliteta kako bi povećala rad i nadzor, već dugi niz godina je održavao nesreće u liftu 0. Ova vrsta osiguranja i stvarna potražnja očigledno su dislokacija, tako da većina jedinica više voli da uzima srećan mentalitet, takođe ne želi osigurati.
Drugo, funkcija osiguranja odgovornosti nije samo naknadna naknada, već i prevencija rizika i kontrola rizika unaprijed. Trenutno se upravljanje zaštitom liftom suočava sa starim renoviranjem liftova i transformacijom nedovoljnih sredstava, kvalitet održavanja je teško kontrolisan, spasavanje vanrednim situacijama, nedostatak resursa supervizije i drugi istaknuti problemi, ali postojeće osiguranje odgovornosti na tržištu proizvodi uglavnom ne pružaju servisna rješenja u tom pogledu